Kezdőlap | Szem-Pont EgészségcentrumNem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálat fontosságát!

A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság laikus számára nem biztos, hogy mindig egyértelműen felismerhető. A kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Külföldön már a szemvizsgálat is kötelező szűrés a babáknál.

Mint minden betegségnél itt is a megelőzés az elsődleges!

Ha a szűrés során bármilyen rendellenességre derül fény a gyermeknél, vagy bármilyen betegség gyanúja merül fel, megállapítjuk az eltérés okát, és összeállítjuk a javasolt speciális kezelést. Megdöbbentő adat, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találtunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős Dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas Dioptria értékkel,- mely szemüveg korrekcióra szorulna.

Nem jó elbliccelni a szűrővizsgálatot!

A szülők számára nem minden fénytörési hiba megléte nyilvánvaló. Szemészeti ok ( kancsalság illetve rejtett kancsalság ) állhat a háttérben, ha az alábbi tünetek közül valamelyik, vagy akár több is fennáll:

 • a gyermek olvasáskor nyugtalan,
 • kerüli a közelre nézést igénylő foglalatosságokat,
 • közelebb tartja az olvasott szöveget a normálisnál,
 • gyakran dörzsöli a szemét,
 • ismétlődő fejfájásról panaszkodik,
 • úgy forgatja a fejét, hogy csak az egyik szemét használja a nézéshez,
 • gyakran felcseréli a betűket írásban vagy olvasásban,
 • az ujjával követi az olvasott szöveget; olvasásban kihagyja vagy elvéti a rövid szavakat,
 • rendszeresen az általános képességei alatt teljesít.
Alapvetően már féléves kortól szükséges a babák látásfigyelmét vizsgálni. Apró tárgyakat mutatunk és nézzük, hogy mennyire fixálnak a tárgyra. A szemek váltott takarásával vizsgáljuk, hogy a két szem látása között van-e különbség. Előfordulhat, hogy az egyik szem takarása ellen következetesen tiltakozik, akkor valószínű, hogy azzal a szemmel nem lát jól. Ilyenkor következnek a műszeres vizsgálatok. Amennyiben a szülő kisebb babánál észrevesz valamilyen szem- ill. látásproblémát, érdemes azonnal szakemberhez fordulni.

A látás fejlődésének meghatározó időszaka az első hat év és ebből különösen érzékeny időszak az első két év.

Kiemelt fontosságú például:

 • a 4. hét, amikor a csecsemő először kezd két szemmel rövid ideig figyelni,
 • a 36. hét, amikor megkezdődik a mélységlátás,
 • a 44. hét, amikor már a szem vízszintes és függőleges irányba is folyamatosan képes mozogni.
Tökéletes látásélesség egészséges gyermek esetében a 24. hónap végére alakul ki.

A látás fejlődése természetes fények között ideális

"A kisgyermek egészséges látásfejlődéséhez a természet adta színek és környezet sokkal megfelelőbb, mint a mesterséges fényárban úszó plázák világa. Az Egyesült Államokban ezt felismerve született a közelmúltban egy új javaslat, mely azt tanácsolja, hogy a 3 év alatti gyermekek nem nézzenek se TV-t, se számítógép-monitort, helyette töltsenek minél több időt a szabad levegőn játékkal, sportolással" - mondja dr. Sényi Katalin, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának főorvosa.

A kancsalság nem szépséghiba, komolyan kell venni!

A kancsalságra, más néven szemtengelyferdülésre jellemző, hogy a két szem nem tud egyidejűleg ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Főleg gyerekek betegsége. Habár kívülről is látszik, a kancsalság nem pusztán szépséghiba, hiszen a térlátás hiányáról is szó van. Ráadásul a két szem két különböző képet lát, és kettős látás alakul ki. A gyerekek rendkívül képlékeny agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri. Emiatt a rosszabbul látó szemnél tompalátás alakulhat ki. (Tompalátás esetén a látáscsökkenésnek szervi okai nincsenek az adott szem esetében, a szem "csupán" nem megfelelően tanulta meg látási funkcióját.)

A szemgolyó 7-8 éves korra éri el végleges méretét.

<<< vissza