Kezdőlap | Szem-Pont EgészségcentrumA monitorok hatása szemünkre

Napjainkban új "civilizációs népbetegségként" emlegetett tünetek jelennek meg a számítógép monitor előtt dolgozók esetében.

Dry Eye Syndrome (DES) - Száraz szem szindróma

Mindennapi életünk során rengeteg negatív környezeti hatás ér minket. A szél, füst, levegő szennyezettség, légkondicionálás, számítógép használata, mind-mind olyan tényezők, melyek elvonják a nedvességet a bőrből és a szemünkből. Ez a nedvesség hiány természetesen pótolható különböző műkönny készítményekkel.

Computer Vision Syndrome (CVS) - Számítógép-látás szindróma

A szindróma 4 fontos tényezője:

  • A szemszárazság
  • A szem panaszmentesen viselt korrigálatlan fénytörési hibája a képernyő előtti fokozott megterhelés miatt válik nyilvánvalóvá
  • A nem megfelelő monitor és a helytelenül elhelyezett billentyűzet
  • A rosszul berendezett munkahelyi környezet

Milyen speciális szemüvegeket használjunk?

A számítógép képernyőjét mindig megfelelő fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyőt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek. Ezek alkalmazása különösen fontos azoknak a számára, akik többfókuszú / bifokális vagy multifokális / szemüveget hordanak.

Azoknak is szükségük lehet a számítógépes munka során korrigáló szemüvegre, akik általában nem szemüvegesek, mert látásuk épp.

Az optikus vagy a szemész állapítja meg, hogy mely típusú lencse megfelelő az Ön estében. Fontos a munkahely pontos jellemzése, hogy a szakember kiszámíthassa, pontosan milyen korrekciós szemüvegre van szüksége. Ez a vizsgálat segítségére lehet abban is, hogy kiderüljön, mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést illetve egy esetleges betegség is diagnosztizálható, melyeket jobb minél előbb észrevenni és kezelni.

BME - Ergonómiai és Pszichológiai Tanszék

<<< vissza